Pàgines

dimecres, 3 d’abril del 2019

EXERCICI FÍSIC COM A MILLORA DE L’ANSIETAT



La relació de l'ansietat amb l'activitat física ha estat estudiada des de fa dècades. L'ansietat i l'esport estan estretament relacionats.
En aquest cas, ens centrem en que l'exercici físic pot resultar beneficiós al ser utilitzat com a teràpia per tal de reduir l'ansietat tant en persones sanes com en persones amb diverses malalties. Està relacionat amb l’acció i l'alliberament de diverses hormones unida a factors psicològics per la realització d'activitats físiques, el que pot portar que els pacients millorin en aquest aspecte de la vida.

QUE ÉS L’ANSIETAT?

El terme ansietat va ser incorporat al món de la psicologia al 1926 amb l'obra de Freud “Inhibició, símptoma i ansietat”. Per a ell i els seus seguidors, <l'ansietat és una vivència interna>, mentre que per l'escola conductista <és una resposta fisiològica a una estimulació externa, de l'ambient>.
A partir dels anys 60 del segle XX es comença a acceptar la idea que l'ansietat és una resposta triple: tant motora, cognitiva com fisiològica. Això influirà en la nova ciència de la “psicologia de l'esport” ja que, els esportistes requereixen d'aquesta triple resposta per arribar al alt rendiment en les seves diferents modalitats.

L'ansietat és una característica present tant en éssers humans com en animals. Es tracta d'un estat emocional de components “negatius” amb manifestacions externes físiques com sudoració de les mans, nerviosisme, dificultats per dormir, marejos, sequedat bucal, disminució o incapacitat de la capacitat de concentració, sensació d'ofec, tensió muscular, etc.

L'ansietat en si no és perjudicial, és útil en la vida diària perquè apareix davant diferents situacions que el subjecte percep d'amenaça o de perill, i activa els sentits. Però si els nivells són superiors al “perill real” és llavors quan es denomina un estat emocional nociu.

L'ansietat té la propietat de que es pot retroalimentar, ja que davant d'una situació percebuda com a perill o amenaça de fracàs apareixen els signes físics de l'ansietat com nerviosisme, nus a la gola o sudoració excessiva, i seguidament es comença a tenir por, provocant que la situació empitjori.

L'aparició dels símptomes físics fa que la part mental s'activi i es retroalimenti.

S’ha de diferenciar entre ansietat i estrès, l'estrès està més lligat al físic i a una situació concreta en canvi; l'ansietat està lligat al procés cognitiu i és l'anticipació a alguna situació que genera estrès.

L'EXERCICI FÍSIC COM A TERÀPIA DAVANT L'ANSIETAT

En una investigació de Lindegard i altres autors, van estudiar a 69 pacients (65% dones) amb estrès i als quals es va recomanar dur a terme un programa d'entrenament físic de 18 setmanes dirigit per un entrenador. Al final del període indicat, van dividir els participants en tres grups: els que no havien seguit el programa, els que el van seguir parcialment i els que ho van complir en gran part. 
Els resultats van mostrar que els dos últims grups havien disminuït de forma significativa els seus nivells de depressió, ansietat i burn-out. Per això, és important per a aquest tipus de pacients amb ansietat, que compleixin les recomanacions de pràctica d'activitat física setmanal.

Un altre bon exemple es troba en els resultats de l'actualització d'un estudi realitzat el 2009 per comprovar si la pràctica de l'exercici físic era efectiva en el tractament de la depressió i estrès. En aquesta investigació,  es van dur a terme proves controlades aleatòries, on es comparava la pràctica d'exercici físic amb el tractament estàndard, amb l'absència de tractament i amb tractament placebo. Tots els participants eren adults de més de 18 anys.

L’autor McMahon i altres, també van comprovar la correlació negativa entre els nivells d'activitat física i d'ansietat. En aquest cas, el seu estudi, amb una mostra de més de 11.000 adolescents europeus d'ambdós sexes i de 10 països diferents, va determinar que a majors nivells d'activitat física corresponia menys ansietat.

Els beneficis de l’exercici físic no són només psicològics, sinó que la pràctica esportiva com que incideix en el sistema nerviós autònom (SNA), prepara millor davant els estímuls del medi que puguin causar ansietat. Mussgay i altres, van elaborar un estudi en el qual van comprovar que l'exercici aeròbic realitzat de manera regular feia disminuir tant la pressió sanguínia com la freqüència cardíaca en situacions d'estrès.
Els efectes beneficiosos de l'exercici físic per al tractament de l'ansietat i la depressió en els adolescents han estat comparats a través de diferents estudis amb diverses teràpies alternatives com el tractament farmacològic, el psicològic, el placebo i altres.


En analitzar un total de 39 investigacions dutes a terme amb aquest objectiu, els resultats mostren un efecte lleugerament favorable de l'exercici davant la resta de teràpies preses en conjunt, mentre que els efectes són molt similars al de les teràpies farmacològiques i les psicològiques.

L’EXERCICI FÍSIC I L’ANSIETAT EN POBLACIONS ESPECIALS

La pràctica de l'esport o activitat física per tractar l'ansietat (i l'estrès o la depressió) no només és beneficiosa per a adolescents i adults en general, sinó que, com assenyalen diversos estudis, la realització d'activitat física de manera continuada és positiva per grups de persones amb malalties o malalties més concretes.

De Lima, va investigar la relació entre els nivells d'activitat física i l'ansietat en pacients amb epilèpsia, afirmant que el nivell d'activitat física va predir en un 26% els nivells d'ansietat en aquest grup poblacional. Per això, van concloure que un baix nivell d'activitat física pot ser un factor de risc per al desenvolupament de l'ansietat i pot jugar un paper important en la qualitat de vida de persones epilèptiques.

L'exercici físic també pot tenir un paper positiu en la disminució de l'ansietat en pacients que abusin de determinades substàncies. Wang, va realitzar un metanàlisi d'estudis sobre els efectes de l'exercici físic en els desordres d'abús de substàncies, i van afirmar que l'exercici físic redueix l'ansietat i la depressió, a més d'augmentar de manera efectiva la taxa d'abstinència. Aquests efectes es van apreciar més en persones addictes a l'alcohol o drogues il·legals, que en les persones que abusaven del tabac. Els resultats trobats van ser similars en estudis amb diferents tipus i nivells d'intensitat de l'exercici, així com amb diferents períodes de seguiment dels pacients.

CONCLUSIONS FINALS

Després de la revisió bibliogràfica efectuada, es podria afirmar que la pràctica d'exercici físic pot ser un tractament molt vàlid  i fins i tot millor que altres com el farmacològic, per aquest problema.

Així mateix queda demostrat que, tant en els casos d'ansietat que està associada a una situació concreta, com d'ansietat que està lligada més a aspectes intrínsecs i de personalitat de cada persona, l'exercici físic efectuat de manera regular disminueix el grau d'ansietat, proporcionant a l’hora sensació de benestar, i millorant l'estat d'ànim i l'autoestima al mateix temps que la qualitat del son.


Finalment, l'exercici físic com a teràpia davant de l'ansietat, a més, és vàlid per a poblacions especials com hemofílics, epilèptics, drogoaddictes i alcohòlics, el que fa pensar que, possiblement, també pogués ser utilitzat en altres col·lectius de risc.



WEB-GRAFIA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada